Бразилски учени разшифроваха генетичната структура на кафето.
Успешното завършване на изследванията, продължило 2 години, бе обявено от министъра на селското стопанство Роберто Родригес.
Изучавайки над 200 000 спирали на ДНК, учените идентифицирали 35 000 гена на кафето, съчетанието на които му придават неповторим вкус и аромат, пише Би Би Си.
Резултатите от това изследване откриват невиждани перспективи, коментира земеделският министър.
Сега в Бразилия ще бъде създаден “суперсорт” кафе, с по-интензивен вкус и аромат и по-устойчив на измръзване и болести.
Надявайки се да използва резултатите от изследването максимално в своя полза, Бразилия не възнамерява да споделя своя опит с други страни най-малко две години.
В момента страната произвежда около една трета от цялото кафе в света.